2.Dančí zvěřina

Daňčí kýta s pikantní omáčkou a brambory

Ingredience:
600 g daňčí kýty, slanina, máslo, olej, sůl, pepř, dijonská hořčice, šalotka, brusinkový kompot, červené víno, hořká čokoláda, brambory, zelená petrželka

Příprava:
Váleček odblaněné zvěřiny potřeme dijónskou hořčicí, opepříme, zalijeme olejem a několik hodin necháme marinovat. Před přípravou vetřeme sůl a omotáme silnější nití jako roládu. Rozehřejeme drobně nakrájenou slaninu spolu s máslem, zvěřinu prudce osmažíme, vložíme do pečící nádoby, přidáme marinádu a asi 30 minut pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C.
Mezitím připravíme omáčku krátkým povařením brusinkového kompotu, červeného vína a čokolády. Uvařené brambory rozmačkáme s nakrájenou šalotkou, petrželovou natí a výpekem.

Doporučená příloha:
Zvěřinu pokrájíme na jemné plátky a podáváme s uvedenými přílohami.

 

Daňčí kýta se srnčími játry

Ingredience:
Daňčí kýta, srnčí játra, sůl, pepř, olej, sádlo, máslo, mrkev, cibule, rybízová zavařenina, červené víno, špek.

Příprava:
Daňčí kýtu nakrájíme na plátky a naklepeme. Vložíme do hrnce, mírně opepříme, proložíme na kolečka nakrájenou mrkví a cibulí, zalijeme olejem a necháme asi 12 hodin uležet. Poté maso vyjmeme, osolíme a zprudka z obou stran orestujeme. Přidáme opět kolečka mrkve a cibuli, podléváme vývarem nebo vodou a dusíme do měkka. Když je maso téměř měkké, vyjmeme mrkev a cibuli a přidáme podle chuti rybízovou zavařeninu (zavařenina by neměla v tomto případě být příliš sladká, ale spíše pikantní) a červené víno. Vše promícháme a dusíme na mírném ohni.
Mezitím si připravíme srnčí játra: nakrájíme na kolečka cibuli a na malé kousky nakrájíme špek. Játra nakrájíme na plátky (nebo na kostky – podle svých představ) a opepříme. Na špeku necháme mírně zpěnit cibuli, přidáme trochu másla a vložíme játra. Játra restujeme téměř do měkka, v konečné fázi je podlijeme trochou červeného vína (množství záleží na chuti) a za občasného míchání restujeme už jen chvilku.
Takto připravenou směs z jater (včetně cibule i špeku) vmícháme do hrnce s masem a necháme společně malou chvíli povařit. Pro zjemnění vlijeme na závěr smetanu a zahustíme trochou jíšky.
Chuť směsi masa a jater s výše zmíněnými ingrediencemi je zajímavá a rozmanitá. Druh zvěřinového masa a jater se může, samozřejmě, kombinovat libovolně.
Miroslava Strakatá

Doporučená příloha:
Jako příloha jsou vhodné brambory upravené různými způsoby, hranolky, krokety, rýže. Myslím, že neodmyslitelné jsou i v tomto případě brusinky a další obloha podle chuti a fantazie.

 

Daněk se smetanovou omáčkou

Ingredience:
Ingredience:
800 g daňčího hřbetu, olej, 50 g namletých jader vlašských ořechů, 1 vejce, 100 ml sladké smetany, sůl, mletý pepř, mletý kmín, 200 g vepřové bránice
Na omáčku: 50 g másla, 100 g hladké mouky, 400 ml mléka, olej, 200 g lišek, 1 lžička drceného kmínu, 400 ml sladké smetany, mletý bílý pepř, sůl

Příprava:
Příprava:
Maso nakrájíme na porce a prudce ho opečeme na oleji. Odřezky dvakrát semeleme, přidáme ořechy, vejce a smetanu. Osolíme, opepříme, dochutíme kmínem a důkladně zamícháme. Touto směsí potřeme maso a zabalíme ho do bránice. Vložíme na pekáč a v předehřáté troubě při 200 °C pečeme 5 minut. Pak stáhneme teplotu na 70 °C a pečeme ještě 40 minut.
Omáčka: Máslo rozpustíme, přisypeme hladkou mouku a připravíme jíšku. Zalijeme ji mlékem a vaříme 30 minut. Na rozpáleném oleji orestujeme lišky, ochutíme kmínem a přidáme do základu. Přidáme smetanu, dochutíme bílým pepřem a osolíme.