6.Muflonní zvěřina

Mufloní závitky

Ingredience:
· 600 g mufloní kýty
· sůl
· mletý pepř
· nové koření
· hořčice
· 40 g cibule
· kyselé okurky
· 50 g uzené slaniny
· 50 g sádla
· 1 cibule
· lžička červené papriky
· 10 g hladké mouky
· 100 ml červeného vína

Příprava:
Odleželé maso z mladého muflona omyjeme, osušíme a nakrájíme na řízky. Ty naklepeme, osolíme, okořeníme, potřeme hořčicí, přidáme nakrájenou cibuli, nakrájené okurky, slaninu, stočíme a převážeme nití. Na rozpáleném sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přimícháme papriku, vložíme závitky, osolíme a pod pokličkou pomalu dusíme. Z měkkých závitků odstraníme niť, šťávu zaprášíme moukou, přilijeme víno, závitky vložíme zpět a necháme přejít varem. Podáváme s dušenou rýží.

 

Mufloní kýta na smetaně

Ingredience:
Potřebujeme:
asi 1 kg mufloní kýty, 2 lžíce sádla, kousek slaniny, 1 cibule, 1 vetší mrkev, asi 8 zrnek pepře, 5 kuliček nového koření, 2 stroužky česneku, 2 bobkové listy, trošku vegety, sůl, 1/4 l smetany, asi 1/4 l vývaru z 1 masoxu, 1 lžíce hrubé mouky, 1-2 jablka (záleží na velikosti).

Příprava:
Na pánvičku dáme sádlo a zpěníme nakrájenou cibuli spolu s na kroužky nakrájenou mrkví. Přidáme koření, česnek, nakrájenou slaninu a jablko. Potom přemístíme do pekáče, kam přidáme maso. Malinko podlijeme vývarem, pekáč dáme do trouby a maso po obou stranách osmahneme. Potom za občasného podlévání vývarem dusíme pod pokličkou asi 1 hodinu. Hotové maso vyndáme, šťávy i s přísadami vlijeme smetanu zahuštěnou hrubou moukou a krátce ještě povaříme.

 

Mufloní kýta s okurkovou omáčkou

Ingredience:
mufloní kýta, slanina, máslo, cibule, kyselé okurky, citrónová šťáva, cukr, kysaná smetana, sůl, pepř

Příprava:
Kýtu odblaníme, odstraníme tuk, protáhneme slaninou, osolíme a opepříme. Na másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a na ní kýtu zprudka opečeme. Podlijeme vodou a dáme péct do trouby. Měkké maso vyjmeme ze šťávy a nakrájíme na plátky.
Kyselé okurky nakrájíme na kolečka nebo kostky a ve šťávě podusíme. Dochutíme citrónovou šťávou, cukrem a přilijeme kysanou smetanu. Vložíme zpět maso a prohřejeme.